Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. W szczególności dla zawodowych sportowców, którzy potrzebują solidnej dawki energii, aby odbyć pełnoprawny trening. Dietetycy są zgodni co do jednego – aby osiągać sukcesy sportowe należy się właściwie odżywiać. Osoby zaczynające dopiero z bieganiem bardzo często mają problemy ze spożywaniem śniadania. Z reguły w obawie przed aktywnością na pełen żołądek i możliwym zwróceniem treści przy dużym zmęczeniu.

Bardzo często są też celowo omijane przez osoby chcące zrzucić kilka kilogramów. Omijanie śniadania lub lekceważenie jego wpływu jest poważnym błędem mogącym mieć wpływ na skuteczność treningu. Poniżej zamieszczamy praktyczne porady pomagające na skomponowanie pysznego i pełnowartościowego śniadania dla biegaczy.

Bez śniadania ani rusz

Bez zjedzenia śniadania nie powinniśmy opuszczać swojego domu i to niezależnie od tego czy prowadzimy sportowy tryb życia czy nie. Dzięki śniadaniu dostarczamy energii, którą następnie zużywamy przez pierwszą połowę dnia. Jeżeli biegasz z samego rana to możesz odpuścić sobie śniadanie przed wysiłkiem, ale powinieneś niezwłocznie po zakończeniu wysiłku zjeść pełnowartościowe śniadanie. Ma on duże znaczenie w kwestii utrzymania formy i sylwetki. Wiele osób pomija ten niezwykle ważny posiłek z czystego lenistwa lub braku czasu. Przyrządzenie śniadania, które będzie pożywne wymaga czasu. Mamy dla was porcję przepisów, które można przygotować bardzo prosto w zaledwie kilka minut.

owoce

Koktajl brzoskwiniowy

Bardzo prosty przepis na pyszne i odżywcze śniadanie. Do blendera wlej 150 ml kefiru, 150 ml chudego mleka, 4 połówki brzoskwini z zalewy (po odciśnięciu) i 1 opakowanie owsianki błyskawicznej. W ten sposób uzyskamy odżywczy koktajl, z dużą zawartością białka i niezbędnych węglowodanów. Tak przyrządzony posiłek można zabrać ze sobą na trening, aby zaraz po jego zakończeniu uzupełnić straconą energię.

 

Pancakes

To nic innego jak naleśniki w wydaniu amerykańskiej. Są one bardziej puszyste i pożywne od tych, które jadamy na co dzień. Ich przyrządzenie nie jest wcale bardziej skomplikowane.

pancakes

Składniki:

1 szklanka mąki

2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)

0,5 łyżki proszku do pieczenia

1 jajko

250 ml maślanki

1 łyżka oleju

sól morska do smaku

W naczyniu należy rozrobić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej miseczce maślankę, olej i jajko aż do powstania piany. Łączymy wszystkie składniki i w tym samym czasie rozgrzewamy patelnię. Gdy powierzchnia będzie rozgrzana wylewamy ciasto i podpiekamy z obu stron. Tak przyrządzone naleśniki są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz aminokwasów.

Kanapki z łososiem

Pyszne śniadanie, które można przyrządzić na szybko i to bez obróbki termicznej. Dla osób, które nie lubią rano poświęcać dużo czasu na przygotowanie śniadania.

Składniki:

2 kromki pieczywa żytniego

liście rukoli

2 x łosoś wędzony w plastrach

1 łyżeczka śmietany

sól i pieprz do smaku

Unikajmy smarowania pieczywa masłem lub margaryną. Na kromkę chleba wystarczy położyć liście rukoli, a na nich ułożyć 2 plastry wędzonego łososia. Całość doprawić solem i pieprzem do smaku. Można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzch dla przełamania smaku. Tak przygotowane danie jest źródłem cennych polifenoli, kwasów omega, witamin i żelaza. Idealne śniadanie dla aktywnych.

Więcej przepisów na śniadanie dla biegacza w Runners World.