Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie. Dziś – 6 sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest wybitnym dodatkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jej temat.

Jej wysokość – musztarda
Nie da się ukryć, że za zimnym sosem składającym się głównie z gorczycy, bez którego nie wyobrażamy sobie typowego hamburgera, stoi wielka historia. Musztarda jest tak popularna, że w Ameryce jej miłośnicy otworzyli muzeum, a od 1991 roku w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. Niegdyś była afrodyzjakiem i lekiem na reumatyzm, dziś nie wyobrażamy sobie bez niej spotkania z grillem w roli głównej. Jadamy ją latem z pieczonymi kiełbaskami, aromatyczną karkówką czy dodajemy do sosów vinaigrette. Miłośnikom łagodnych smaków poleca się musztardę delikatesową, stołową lub francuską, z kolei wszyscy wielbiciele ostrych i wyrazistych smaków powinni zdecydować się na musztardę sarepską lub rosyjską.
Warto skorzystać z pięknej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem królowej polskich stołów – musztardy!

Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym
Składniki:
• 8 Kiełbasek śląskich marki Konspol
• 4 łyżki musztardy
• 3 łyżeczki miodu
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury, kiełbaski nacinamy i grillujemy przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę. Następnie szykujemy sos. W miseczce łączymy musztardę z miodem, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i drobno posiekane liście bazylii. Tak przygotowany sos podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

Kiełbasa w koperkowo-musztardowej glazurze
Składniki:
• ½ kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
• pęczek świeżego kopru
• 3 łyżki musztardy francuskiej
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z limonki
• 1 łyżeczka miodu
• pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
W miseczce mieszamy musztardę francuską, sok z limonki, miód i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy kiełbasę przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by miała jeszcze więcej smaku, posmaruj ją przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania.