Algi zawierają polifenole, które hamują działanie enzymów trawiennych tj. lipazy i alfa-amylazy. Dzięki temu tłuszcze i cukry wchłaniane są w mniejszym stopniu, a liczba przyjmowanych kalorii spada. Natomiast zawarty w nich jod, składnik hormonów tarczycy, stymuluje termogenezę, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej.

Algi w medycynie.
Algi zaliczane są do podwodnego świata glonów, czasem przypominają lądowe zarośla lub krzaki. Dzielą się na brązowe (brunatnice), czerwone (krasnorosty), zielone (zielenice) i mikroalgi. Na całym świecie, cenione są za ilość witamin, protein, minerałów i substancji aktywnych, które zawierają. Dlatego powszechnie wykorzystywane są w suplementach diety czy kosmetykach.

Właściwości polifenoli.
Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które występują w winogronie, jagodach, oliwie z oliwek, herbacie, orzechach, ale również w algach. Znane są głównie z właściwości przeciwutleniających, antybakteryjnych czy przeciwzapalnych. Poza tym wspomagają prawidłowe działanie układu krążenia, a także chronią przed promieniowaniem UV.

brązowe algi

Polifenole w algach hamują enzymy.
Jednak struktura biochemiczna polifenoli zawartych w algach różni się od tych, które znajdują się w roślinach lądowych. Przede wszystkim polifenole zawarte w tych glonach są inhibitorami, które redukują działanie enzymów:
1. Lipazy (tłuszcze).
Najważniejszą z nich jest lipaza trzustkowa, która rozkłada tłuszcze, a konkretnie trójglicerydy pokarmowe, do kwasów tłuszczowych i glicerolu. Dzięki hamowaniu aktywności tego enzymu, tłuszcze, przed wydaleniem, trawione są w mniejszym stopniu.

2. Alfa-amylazy (cukry złożone).
Wytwarzana jest głównie w śliniankach, trzustce czy błonie śluzowej jelita. Jej zadaniem jest rozkład wielocukrów (np. skrobi) na cukry proste, które następnie wchłaniane są z przewodu pokarmowego. Dzięki inhibicji tego enzymu, następuje więc spowolnienie rozkładu cukrów złożonych.

Preparaty na odchudzanie, które zawierają wyciąg z alg, wpływają na obniżenie wchłaniania węglowodanów i tłuszczów. Spada wówczas ilość kalorii przyjmowanych przez nasz organizm.

Morskie minerały.
W wodzie morskiej znajdują się prawie wszystkie pierwiastki chemiczne, które obecne są na kuli ziemskiej. Dlatego te glony są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku czy selenu. Obfitość tych substancji sprawia, że woda morska i rośliny w niej żyjące, mają dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.

Jod i hormony tarczycy.
Dodatkowo algi morskie zawierają dużą ilość jodu, który jest głównym składnikiem hormonów tarczycy tj. tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Wpływają one na tempo przemiany tłuszczów i węglowodanów, w prostsze i łatwiej spalane przez organizm, energetyczne substancje tj. glukozę i ATP. Hormony tarczycy przyśpieszają spalanie glukozy w mitochondriach.

Wzrost przemiany energetycznej.
Dzięki dużej zawartości naturalnego jodu biologicznego, wyciąg z tych roślin morskich, aktywuje termogenezę. Jest to proces, podczas którego z tkanki tłuszczowej, zostanie pobrana energia, w celu wytworzenia ciepła. Po prostu, aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, organizm spala kalorie.

Na polskim rynku dostępny jest Algodine, który zawiera wyciąg z brązowych alg, a produkowany jest z użyciem delikatnego procesu ekstrakcji wodnej. W przynajmniej 35% składa się z naturalnych morskich polifenoli. Pomaga, o połowę, zredukować aktywność alfa-amylazy i lipazy. Wpływa więc na trawienie tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu wspomaga utratę wagi.

Ponad 10% składu suplementu to minerały, których stężenie może być do 20 razy wyższe niż w owocach i warzywach. Zawarty w nim naturalny jod biologiczny stymuluje termogenezę, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej.

Algodine

Preparat jest dobrze tolerowany przez organizm, nie mogą go jednak stosować osoby uczulone na jod. W przeciwieństwie do znanych inhibitorów enzymów OTC, jego działanie nie wywołuje skutków ubocznych.

Badanie suplementu.
W grupie stosującej Algodine, po 2 miesiącach, odnotowano:
– średni spadek wagi o 2,8 kg, przy czym w grupie placebo wzrost o 0,96 kg
– zmniejszenie obwodu ud do 4 cm, a pośladków do 5,8 cm.
76% badanych kobiet wyraziło zadowolenie z efektów kuracji.