Mówiąc makaron, myślimy Włochy. I mamy całkowitą rację, gdyż śródziemnomorskie tereny Italii są głównym źródłem pochodzenia wszelkiego rodzaju past. Południowcy do tego stopnia uwielbiają ten z niezwykły specjał, że wytwarzają kilkaset rodzajów makaronu. Każdy z nich różni się swoim kształtem, wielkością i posiada specjalne przeznaczenie w kuchni. Tym razem włoska marka makaronów De Cecco pokazuje co kryje się za efektowną formą muszli Conchiglioni Rigati.

Wysokogatunkowa mąka i woda – czy to wystarczy by zrobić idealny w smaku, kształcie i konsystencji makaron? Otóż tak!
Wie o tym doskonale jeden z najlepszych we Włoszech producentów makaronów De Cecco, zajmujących pierwsze miejsce w pod względem wartości w segmencie marek PREMIUM. Do wytwarzania produktów, takich jak Muszle – Conchiglioni Rigati, firma wykorzystuje najwyższej jakości mąkę z pszenicy durum, która jest znacznie bogatsza w proteiny, witaminy i związki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Dodatkowo posiada ona spore ilości błonnika, który sprzyja utrzymaniu zdrowej diety, dzięki czemu makaron może być spożywany przez diabetyków. Atutem, którego z pewnością nie można odmówić makaronom De Cecco jest proces suszenia w niskich temperaturach. Pozwala to na zachowanie wartości odżywczych, nie powodując utraty aminokwasów, takich jak lizyna, która jest odpowiedzialna za lepsze przyswajanie białka w organizmie.

Niezwykła forma

duze_muszle_conchiglioni_rigati_De_CeccoMakaron Conchiglioni Rigati w kształcie dużych muszli posiada szerokie zastosowanie w daniach kuchni całego świata.  Charakterystyczny szeroki środek, zwężenie ku górze oraz duże nacięcie pozwala bez trudu wypełnić makaron wszelkiego rodzaju nadzieniem: serowym, warzywnym, mięsnym, a także różnego rodzaju sosami. Muszle doskonale prezentują się faszerowane w postaci zimnych przekąsek oraz świetnie nadają się do zapiekania w piecu z dodatkiem beszamelu czy startego sera . Wszystkie formy muszli De Cecco zostały wykonane przy użyciu foremek z brązu, które tworzą charakterystyczną chropowatość na powierzchni i zwiększają wchłanialność sosów. Dzięki tej metodzie, po ugotowaniu makaron zachowuje również swoje smakowe i kolorystyczne walory.

Oryginalny kształt Conchiglioni Rigati marki De Cecco oraz tradycyjne procesy jego wytwarzania sprawiają, że makaron coraz częściej gości na polskich stołach, stając się nie tylko efektownym, ale i niezwykle zdrowym specjałem.

 

Po więcej informacji i inspirujących przepisów zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

 

Makaron Duże Muszle De Cecco – Conchiglioni Rigati nr 126

Waga: 500 g

Cena rekomendowana: 10,59 zł

 

Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy.Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Cornyi Schwartau.

Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

Jana III Sobieskiego 98

62-030 Luboń k. Poznania

tel. (61) 810 60 90
fax (61) 810 50 62

office@indexfood.pl

www.indexfood.pl