Jęczmień to zboże, które każdy z nas dobrze kojarzy z nazwy i bardzo często także z wyglądu. Taka roślina uprawna należy do najstarszych i najważniejszych zbóż w Polsce, ale nie tylko, ponieważ uprawa jęczmienia jest już piątą co do wielkości na świecie. Uprawiany jest najczęściej jęczmień zwyczajny, przy czym największym jego producentem jest Rosja. Dowody na uprawianie jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu z okresu VII tysiąclecie p.n.e. Jest wykorzystywany jako surowiec do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie oraz do produkcji kasz. Jęczmień jest także rośliną pastewną. Jednakże istnieje także coś takiego jak zielony jęczmień.

Roślina nazywana niesamowitym młodym zielonym jęczmieniem to obecnie coraz bardziej popularny naturalny środek odchudzający. Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Poza tym zawiera w sobie tak dużo witaminy C, że nawet sok pomarańczowy nie jest w stanie tej ilości przebić. Także marchewka przegrywa z zielonym jęczmieniem bitwę o większą ilość beta – karotenu. Zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów, żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Jakby tego było mało, to zielone łodygi jęczmienia zawierają hormony naturalne i chlorofil. Dodatkową zaletą jest fakt obecności aminokwasów, których człowiek sam nie może wyprodukować, a jedynie dostarczyć organizmowi za pomocą pożywienia. Zielony jęczmień zawiera tych aminokwasów bardzo dużo, oprócz tego ma silnie właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe. Leczenie trądziku i owrzodzeń to kolejne zalety jakie daje człowiekowi zielony jęczmień, przy tym dodatkowo łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Zawarty w łodygach chlorofil sprzyja odkwaszeniu organizmu.

zielony jęczmieńMłody zielony jęczmień jest sprzedawany w postaci proszku. Aby go spożyć trzeba go rozpuścić w wodzie lub w soku. Nie powinno się zalewać go wrzątkiem, gdyż straci wartości odżywcze. Trzydzieści minut posiłkiem to czas, w którym należy wypić tak przygotowany napój. Zaleca się powtarzanie tego dwa razy dziennie. Dla osób, którym takie rozwiązanie się nie podoba można polecić zielony jęczmień w postaci kapsułek, które łyka się w całości jak tabletki. Spożywanie zielonego jęczmienia korzystnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników. Według badań osoby, które podczas diety korzystały z właściwości młodego jęczmienia chudły szybciej od osób, które go w swojej diecie nie uwzględniły. Usprawnia on w dużej mierze pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm. Wspomaga odchudzanie dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi. Po za tym zielony jęczmień to istne bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6),a także witaminy C, E i K. Zakup, mimo że koszt nie jest mały, należy to jednych z najlepszych. Nikt nie będzie takiego wyboru żałował. Szczególnie osoby, którym doskwiera otyłość, choroby i chce poprawić jakość swojego zdrowie i stylu życia.