Herbata z hibiskusa jest znana od at. Jedni uwielbiają ją ze względu na swój specyficzny, kwaśny i orzeźwiający smak, inni z tego samego powodu jej nie cierpią. Jednakże herbatę z hibiskusa warto stosować nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także ze względu na działanie prozdrowotne i lecznicze.

Czym jest hibiskus?

Hibiskus to spolszczona, łacińska nazwa rodzajowa ketmi, odmian krzewów i roślin zielnych obejmująca ponad 200 gatunków, rosnących głównie na obszarach o ciepłym klimacie. Są to urokliwe rośliny o pięknych kwiatach, często uprawiane w charakterze ozdobnym. Wiele gatunków ma jednak znacznie szersze zastosowanie. Jednym z nich jest ketmia szczawiowa, której suszone kielichy kwiatowe wykorzystywane są jako surowiec zielarski lub do produkcji aromatycznych, charakterystycznych herbat. Kielichy te charakteryzują się kwaśnym smakiem, od którego wywodzi się polska nazwa gatunkowa tej rośliny.

Co zawiera i jak działa hibiskus?

Swoje prozdrowotne i lecznicze działanie hibiskus zawdzięcza obecności szeregowi związków organicznych o działaniu antyutleniającym i regenerującym, głównie antocyjanów i innych związków fenolowych, odpowiadających za usuwanie z organizmu wolnych rodników, przyczyniających się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie.

W tradycyjnej medycynie krajów arabskich hibiskus jest stosowany przeciwko różnym chorobom, a jego lecznicze właściwości zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Odnotowano, że regularne picie odwaru przez 12 dni obniża ciśnienie skurczowe o ponad 11%, zaś rozkurczowe o ponad 10% w porównaniu do tego sprzed rozpoczęcia badania. Ponadto, potwierdzono inne pozytywne efekty spożywania hibiskusa, takie jak rozkurczanie mięśni gładkich, działanie żółciopędne, przeciwmiażdżycowe i oraz przyspieszające przemianę materii. Hibiskus działa regeneracyjnie na tkanki wątroby oraz jest stosowany w czasie infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego. Wpływa pozytywnie na obniżenie cholesterolu ogólnego oraz frakcji LDL, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia.

Praktycznie nie ma przeciwwskazań do stosowania herbatki hibiskusowej. Ze względu na swój kwaśny smak może ona budzić obawy osób z problemami gastrycznymi, takimi jak refluks lub zgaga, jednak nie ma jednoznacznie potwierdzonego, negatywnego wpływu hibiskusa na nasilanie nieprzyjemnych objawów tych dolegliwości. Z kolei na produkty z hibiskusem powinny uważać kobiety w ciąży, ponieważ podejrzewa się, że hibiskus może wywoływać poronienia. Ostrożność zalecana jest także u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną, ponieważ hibiskus może zmniejszać jej skuteczność.

Hibiskus jest także składnikiem wielu herbatek owocowych, zarówno w gotowych mieszankach, jak i do samodzielnego sporządzenia. Szczególnie polecany jest do picia ze słodkimi potrawami, by przełamać ich słodki smak. Więcej informacji na temat hibiskusa i jego właściwości znaleźć można na stronie: www.herbata.info.