Natywny kolagen typu II jest cząsteczką, której właściwości nie zostały zmienione, są identyczne z kolagenem występującym naturalnie. Wpływa on na wytrzymałość, sprężystość, a także odporność na odkształcenia i tarcie, chrząstek stawowych. Skład preparatu, który go zawiera, uzupełniony może być o ekstrakt z owoców dzikiej róży i kory sosny nadmorskiej, a także witaminę C.

Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej, które posiada bardzo wysoką odporność na rozciąganie. Jego pierwszorzędową strukturę tworzy od 19 do 21 aminokwasów, wśród których glicyna stanowi 1/3 ogólnej ilości. Charakterystyczna dla kolagenu jest także hydroksyprolina i hydroksylizyna, które powstają z proliny i lizyny, przy udziale witaminy C.

Typy kolagenu.
– typ I, który w organizmie występuje najczęściej, obecny jest w skórze, rogówce, więzadłach, ścięgnach i kościach
– typ II, jest swoistym kolagenem chrząstki (stanowi aż do 70% jej suchej masy) i ciała szklistego.

Hydrolizat kolagenu.
Hydroliza to reakcja chemiczna, która polega na rozkładzie cząsteczki, przy udziale wody, na kilka mniejszych cząsteczek. Hydrolizat kolagenu dostarcza niezbędnych składników w postaci wolnych aminokwasów, peptydów, włókien kolagenowych, które są niezbędne do syntezy białek kolagenowych w organizmie. W efekcie częściowej hydrolizy kolagenu uzyskuje się powszechnie znaną i stosowaną żelatynę.

Kolagen natywny.
Natywny kolagen typu II jest cząsteczką, która nie została w żaden sposób zmieniona, gdyż nie poddano jej działaniu czynników chemicznych oraz temperaturowych biologicznych. Warunkuje odpowiednią strukturę macierzy pozakomórkowej chrząstek stawowych, w konsekwencji czego nabywa ona odpowiednich właściwości mechanicznych i biologicznych, jak:
– wytrzymałość
– sprężystość
– odporność na odkształcenia i tarcie.

Hydrolizat jest mieszaniną fragmentów o różnym ciężarze, jednakże ma zawsze masę cząsteczkową mniejszą niż natywny kolagen. Kolagen typu II ma za zadanie stymulować układ odpornościowy, a nie przenikać do chrząstki. Dlatego nie ma znaczenia, że jego cząsteczki są większe od cząsteczek hydrolizatu.

Ekstrakt z owoców dzikiej róży.
Owoc dzikiej róży zawiera duże ilości witaminy C, a także substancję o nazwie galaktolipid, która odpowiada za działanie przeciwzapalne. Działanie surowców pozyskiwanych z Rosa canina opiera się na hamowaniu chemotaksji leukocytów, obniżeniu stężenia białek ostrej fazy i kreatyniny w osoczu. Ekstrakt z tej rośliny wspomaga utrzymanie prawidłowej ruchomości i elastyczności, a także wytrzymałości stawów.

Ekstrakt z kory sosny nadmorskiej.
Jest źródłem proantocyjanidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Opatentowany ekstrakt z kory sosny nadmorskiej, o nazwie Pycnogenol, działa wielokierunkowo m.in. zmianach zapalnych i zwyrodnieniowych tkanki łącznej właściwej, chrzęstnej i nabłonkowej.

Normaflex
Normaflex

Witamina C.
Dzięki wspomaganiu syntezy kolagenu, wykazuje pośredni, korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej. Wiązania wodorowe, którymi połączone są łańcuchy aminokwasowe w kolagenie, powstają dzięki hydroksyprolinie, która jest produktem hydroksylacji proliny. Aby proces konwersji mógł przebiec w odpowiedni sposób, potrzebna jest obecność witaminy C. Gdy jej zabraknie synteza kolagenu zachodzi nieprawidłowo.

Istotą rozwiązania suplementu diety Normaflex jest kompozycja, która korzystnie wpływa na wytrzymałość stawów, wspomaga utrzymanie ich właściwej elastyczności oraz przyczynia się do prawidłowej produkcji kolagenu. Efekt jest uzyskiwany, dzięki synergistycznemu działaniu kolagenu natywnego typu II, ekstraktu z owoców dzikiej róży i kory sosny nadmorskiej (standaryzowanego na 95% proantocyjanidyn) oraz witaminy C. Wszystkie składniki wchodzące w skład kompozycji, mają dobroczynny wpływ na utrzymanie dobrej kondycji stawów oraz sprawności ruchowej, co sugerują ogólnodostępne dane naukowe.