Jedna butelka soku z pomarańczy i jarmużu zawiera 36 mg witaminy C, co stanowi aż 45% dziennego zapotrzebowania na nią przez osoby dorosłe. Spożycie produktów bogatych w tę substancję jest wyjątkowo ważne zimą, gdy należy w szczególny sposób wzmocnić swoją odporność. Naturalnie mętny, niewyprodukowany z koncentratów i niepasteryzowany sok zawiera też kilka innych cennych dla zdrowia składników odżywczych.

 

Popularny w ostatnim czasie jarmuż, będący jednym z dwóch głównych składników soku Marwit, jak żadne inne warzywo jest niezwykle bogate w wapń, który jest odpowiedzialny m.in. za prawidłowe krzepnięcie krwi, funkcjonowanie mięśni oraz lepszy metabolizm energetyczny. Ponadto sok dostarcza organizmowi witamin C, A, E i z grupy B, kwasu foliowego, związków fenolowych zaliczanych do przeciwutleniaczy, a także sodu i potasu. To właśnie dlatego określany jest jako prawdziwa bomba witaminowa.

 

Świeży sok z pomarańczy i jarmużu

Pojemność: 250 ml

Skład: Sok z pomarańczy 95%, sok z jarmużu 5%

Wartości odżywcze w 100 ml

  • Wartość energetyczna: 181 kJ/43 kcal
  • Tłuszcz: 0 g
  • Węglowodany: 9,6 g, w tym cukry: 9,6 g
  • Białko: 0,7 g
  • Sól: 0,02 g
  • Witamina C: 36 mg (45% dziennej referencyjnej wartości spożycia)