Przetwory mięsne na bazie podrobów zwierzęcych, mają zarówno zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi przekonują o wyjątkowości smaku specyficznych wyrobów mięsnych tj. salceson czy kaszanka, a także o ich doskonałych właściwościach odżywczych. Tych drugich zniechęca przede wszystkim wygląd takich wędlin oraz świadomość, z czego zostały wyprodukowane. Jeśli jednak wiemy, że jakiś produkt może mieć korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, może jednak warto przełamać swoją niechęć i od czasu do czasu sięgnąć po gruby plaster salcesonu lub po pęto dobrej jakości kaszanki?

Jakie wędliny z podrobów wybrać?

Dobra jakość jest w tym przypadku słowem kluczem. Jeśli chcemy przekonać kogoś do spróbowania salcesonu, kaszanki czy wątrobianki, musi być to produkt naprawdę smaczny, a zatem wyprodukowany przez doświadczonego masarza, z dobrej jakości półproduktów. W przypadku tego typu wędlin będzie to oczywiście nie tylko mięso, ale także odpowiednio dobrane podroby zwierzęce (najczęściej wieprzowe), przyprawy i inne dodatki. Jeśli interesuje nas salceson, takim dodatkiem będzie tu wywar warzywny, który w gotowym produkcie przybierze formę smakowitej galaretki spajającej fragmenty mięsa. W przypadku kaszanki dodatkiem będzie krew wieprzowa i kasza gryczana/jęczmienna. Ten ostatni półprodukt to doskonałe źródło błonnika, którego na ogół nie spotykamy w innych rodzajach wędlin.

Czy podroby zwierzęce mają jakieś wyjątkowe właściwości odżywcze?

Najczęściej wykorzystywane podroby zwierzęce (wieprzowe) to wątroba, płuca, nerki i ozory. Poza tym do wyrobu takich wędlin, jak wspomniany wcześniej salceson, używa się również skórek wieprzowych, a do produkcji kaszanki, krwi wieprzowej. Co warte podkreślenia zarówno podroby, jak i pozostałe półprodukty wchodzące w skład takich wyrobów, mają mnóstwo korzystnych właściwości odżywczych. Podroby są magazynem łatwo przyswajalnego białka, a także dobrym źródłem witamin i pierwiastków śladowych, które w sposób naturalny się w nich gromadzą. Co ważne, tego typu substancje są dobrze przyswajalne przez ludzki organizm, w związku z czym jedzenie salcesonu i innych przetworów mięsnych na bazie podrobów zwierzęcych, może zredukować konieczność częstego sięgania po suplementy diety z minerałami i witaminami. Skórki wieprzowe, których używa się do produkcji tego typu wędlin to również doskonałe źródło kolagenu, który w korzystny sposób wpływa na kondycję naszych stawów i wygląd naszej skóry. Krew wieprzowa z kaszanki to z kolei doskonałe źródło żelaza, podobnie jest z wątrobą dodawaną do pasztetów i innych przetworów mięsnych na bazie podrobów wieprzowych.

Artykuł zainspirowany został salcesonem dostępnym w sklepie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Przetwory-miesne_Salceson-181.html